Органiзацiя дiяльнoстi

Плануєте відкриття ресторану або кафе в житловому будинку: що треба врахувати

Найчастіше заклади громадського харчування відкривають у приміщеннях, які шляхом реконструкції переводять із житлових у нежитлові. Проте проектант такої реконструкції зіштовхнеться з купою вимог, прописаних у різних державних будівельних нормах, а саме:

1. Кількість паркомісць. Під час будівництва житлової споруди парковки проектуються відповідно до кількості квартир і кімнат у них. Для закладів громадського харчування вимоги інші, які не завжди можуть бути втілені в межах території забудови.

2. У приміщенні потрібно передбачити два окремих входи/виходи для винесення сміття та для прийому вантажів (зокрема, продуктів харчування). Зважаючи на те, що будинок вже зведений, а реконструкція - це зміна тільки внутрішнього простору квартири, зробити додатковий вихід вкрай проблематично.

3. Середній рівень дозволеного навантаження на електромережу згідно з ДБН становить приблизно 2,5 кВт на одну квартиру. Загалом показник залежить від поверховості будинку і загальної кількості квартир. Ресторан, зважаючи на велику кількість електроприладів для приготування їжі, може нести навантаження на систему у розмірі 50 кВт. Як це відобразиться на електрозабезпеченні всього житлового будинку - питання відкрите.

4. Робота кафе потребує зовсім інших вентиляційних та протипожежних систем, ніж в усьому будинку. Для цього необхідні складні проектні рішення та специфічні погодження.

5. Функціонування закладу громадського харчування - це завжди сильні запахи, підвищений рівень шуму та забруднення. Знизити їх до дозволеного рівня - додаткова складність як для замовника, так і для архітектора. У всьому перерахованому мають бути враховані інтереси осіб, які живуть поряд, і умови їх проживання не можуть бути погіршені на догоду чиїхось бізнес-інтересів.

30/10/2020

Заказать

Данные отправлены.